Уметнички конкурс “Крв живот значи”


Са задовољством вас обавештавамо да је Црвени крст Србије расписао конкурс за све школе и ученике, под називом „Крв живот значи”.

Као вид промоције добровољног давања крви овај уметнички конкурс  сензибилише и едукује младе о добровољном давању крви. У конкурсу  сваке године учествује преко 500 основних и средњих школа и  30.000 ученика се уметнички изражава, а најбољи остварују вредне награде.

Ученици на уметнички начин размишљају о лепоти давања, људској солидарности, пријатељству и здрављу. Млади на свој начин то презентују кроз своје радове, градећи себе као личности и сазнајући чињенице о давању крви као племенитом чину који ће, када време дође и напуне 18 година, моћи и сами да реализују и постану добровољни даваоци крви.

Најуспешнији радови, које одабере комисија Црвеног крста Србије, се награђују: првопласирани  добијају десетодневно летовање у објекту Црвеног крста Србије, а друго и треће пласирани вредне књиге и друге ситнице.  Уважавамо и њихове менторе – наставници, професори, педагози – добијају успомену на учешће.

Конкурс се објављује и траје цео март, резултати се објављују у Недељи Црвеног крста (од 8 – 15. маја) а свечано уручење награда је 14. јуна, на Светски дан добровољних давалаца крви.

Потребно је да до 31. марта школе доставе радове ученика до наше  организације Црвеног крста Горњи Милановац. Потом ће радове оценити комисија организације Црвеног крста, а само најуспешније на локалном нивоу проследити ка Црвеном крсту Србије.  Црвени крст Србије такође формира посебну комисију за одабир радова. 

Овим путем вам се захваљујемо на досадашњем ангажовању и скрећемо пажњу да је  дошло до измена у уметничком изразу – детаљи се налазе у Пропозиције конкурса Крв живот значи 2023 . Радови који буду достављени ван пропоцизија неће бити разматрани па вас љубазно молимо да обратите пажњу на ове промене.