Светски дан Црвеног крста – 8. мај


Међународни дан Црвеног крста и Црвеног полумесеца обележава се сваке године 8. маја, на дан рођења његовог оснивача и идејног творца Анриа Динана који је године 1859. присуствовао крвавој бици код Солферина где је након сукоба на бојном пољу остало више од 40 000 рањених и умирућих војника. Иако је био трговац случајно затечен на месту борбе, Динан је дошао међу повређене и данима остао у италијанском месту пружајући помоћ и организујући мештане да приме у своје домове рањенике независно од тога на чијој су страни ратовали. Његов поклич Tutti fratelli (Сви смо браћа) умирио је горчину код становника и отворио врата хуманости и солидарности, помоћи сваком човеку, без обзира на народност или веру. У част овом великом Женевљанину, као симбол заштите изабран је знак црвеног крста на белој подлози, што је исти симбол са швајцарске заставе само у обрнутом распореду боја знака и основе.

8. маја 2024. године, одржана је Свечана седница Црвеног крста Горњи Милановац под слоганом Сачувајмо хуманост!“. Поред чланова Управног и Надзорног одбора и Комисије Фонда Црвеног крста за болесно дете, на седници су присуствовали и волонтери Црвеног крста Србије. Прочитан је реферат о историјату Црвеног крста и уручена су висока признања Црвеног крста Србије.

Такође, бебе рођене у овој недељи добиће „пакетић добродошлице“ који Црвени крст Србије спрема у сарадњи са Министарством за рад, борачка и социјална питања уз додатне артикле које ће обезбедити Црвени крст Горњи Милановац. Мото ове акције је: „Да нас буде више!“.

До 15. маја, када се завршава недеља Црвеног крста, планиране су многобројне активности, предавања, обуке и уличне акције.